Waar moet je op letten als je een opleider kiest?
Je weet welke fitnessopleiding je wilt volgen en bent op zoek naar een opleider. Hierbij vijf belangrijke tips waar je op moet letten.
1. Erkende opleider
Opleiders kunnen erkend zijn door een bepaalde landelijke of internationale instantie zoals NL Actief of Europe Active. Door deze erkenning kunnen er erkende diploma’s worden uitgegeven die meer waarde hebben dan bijvoorbeeld een certificaat. Een erkende opleider dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen zoals adequate algemene voorwaarden, een duidelijk beleid omtrent het annuleren van een opleiding en een klachtenregeling. Ook de opleidingen zelf worden getoetst op een aantal kwaliteitscriteria.
2. Leslocatie en aantal deelnemers
Hoe fijn is het om dichtbij jouw eigen woonplaats een opleiding te kunnen volgen? Dit scheelt aanzienlijk in reistijd. Bekijk dus goed in welke plaatsen de opleiding wordt aangeboden. Een belangrijke tip is om voor inschrijving aan de opleider te vragen of de opleiding voldoende deelnemers heeft om door te gaan. Soms lijkt het namelijk alsof je op veel plaatsen in Nederland de opleiding kunt volgen maar annuleert de opleider de opleiding vanwege te weinig deelnemers. Vaak bieden ze jou dan wel aan om de opleiding op een andere locatie te volgen. Bekijk daarnaast of de locatie goed te bereiken is met het openbaar vervoer en of er voldoende (gratis) parkeerplaatsen aanwezig zijn.
3. Examens en herkansingen
Een belangrijk punt om te bekijken is of de prijs voor de opleiding in- of exclusief examens is. Je wilt achteraf niet verast worden door extra examenkosten. Bekijk ook hoeveel kansen je hiervoor krijgt. Vaak worden voor herkansingen extra kosten gerekend. Dit kan per opleider verschillen. Bekijk ook hoe vaak er een herkansingsmoment wordt aangeboden en waar je deze kunt volgen. Soms moet je wel maanden wachten op een herkansing en moet je hier ver voor reizen.
4. Vrijstelling of verkort traject
Indien je al ervaring of een bepaalde vooropleiding hebt is het soms mogelijk om vrijstelling te krijgen voor bepaalde lessen. Sommige opleiders bieden een verkort opleidingstraject aan of een zogenaamde spoedopleiding. Dit kan best interessant zijn vanwege de tijds- en geldbesparing. Daarnaast volg je de opleiding met mensen van ongeveer hetzelfde niveau waarmee je makkelijk kennis en ervaringen mee kan uitwisselen.
5. Prijs, termijnen en annuleren
Uiteraard speelt de prijs van een opleiding ook een rol bij veel mensen. Bekijk goed of de prijs inclusief of exclusief btw wordt weergegeven. Veel opleiders zijn overigens vrijgesteld van BTW. Bij een dure opleiding kan het interessant zijn om in termijnen te betalen. Vaak worden hier wel kosten voor in rekening gebracht. Vergelijk ook de contacturen en het maximaal aantal deelnemers per groep. Soms is een opleiding goedkoop maar zijn de contacturen laag en zit je met veel deelnemers in een groep. Kijk ook goed naar de voorwaarden voor annuleren. Sommige opleiders hebben behoorlijk strenge voorwaarden.