Waar moet je op letten als je een fitnessopleiding kiest?

Image

Op zoek naar een fitnessopleiding? Drie belangrijke tips waar je op moet letten.

1. Doelgroep, gewenste vooropleiding en niveau

Voor een optimaal leerresultaat is het fijn als de opleiding qua niveau en benodigde kennis en/of vaardigheden passend is. Bekijk daarom voor welke doelgroep de opleiding bedoeld is. Is dit een opleiding voor beginnende of startende fitnessprofessionals? Of is het niveau al hoger en dien je al bepaalde (basis)opleidingen gevolgd te hebben? Mogelijk is het handig om al bepaalde kennis of vaardigheden te hebben. Ook van belang: is de opleiding op Mbo, Hbo of Wo niveau? Door hier goed op te letten voorkom je dat een opleiding te makkelijk of te moeilijk is.

2. Inhoud, manier van leren en studiebelasting

Uiteraard is het goed om vooraf je te verdiepen in de inhoud van de opleiding. Bedenk wat je graag zou willen leren en bekijk of je dit terug  kunt vinden in de inhoudsbeschrijving van de opleiding. Stuur desnoods een berichtje naar de opleider om hier vragen over te stellen. Misschien wel het belangrijkste punt om op te letten: hoe wordt de lesstof aangeboden? Dit heeft te maken met jouw voorkeursleerstijl. Vind jij het prettig om klassikaal les te krijgen met een docent die uitleg geeft en waar je direct vragen aan kunt stellen? Vind je het fijn om de theorie middels thuisstudie tot je te nemen? Hecht je veel waarde aan een praktijkgerichte opleiding? Dit zijn belangrijke vragen om voor jezelf te beantwoorden en hier vervolgens op te letten bij het uitzoeken van een opleiding.

3. Studiebelasting, examens en erkenning

Hoeveel tijd zou je in de opleiding willen stoppen? Bekijk vooraf goed de totale studiebelasting. Je wilt niet voor verassingen komen te staan. Let niet alleen op de studieduur en het aantal bijeenkomsten maar ook op de tijd die je kwijt bent aan voorbereiding en thuisstudie. Wordt er van je verwacht dat je stage loopt? Stel jezelf ook de vraag of je een erkend diploma wilt halen. Zo’n diploma heeft meer status dan bijvoorbeeld een door de opleider uitgegeven certificaat. Om een erkend diploma te halen dien je bepaalde examens te maken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!