Heb je een erkend diploma nodig om als fitness instructeur of personal trainer te werken?

Image

Mag je je zomaar fitness instructeur of personal trainer noemen? Of heb je hier een diploma voor nodig?

Geen diploma nodig

Moet je een diploma hebben om jezelf personal trainer te mogen noemen? Het officiƫle antwoord is nee. Iedereen kan een T-shirt aantrekken met daarop personal trainer om vervolgens een eigen bedrijf te beginnen en klanten te begeleiden. Het beroep fitness instructeur of personal trainer is dus niet gebonden aan een verplicht diploma. Het is geen beschermde titel zoals bijvoorbeeld fysiotherapeut of leerkracht.

De meerwaarde van een diploma

In de praktijk werkt het echter wel zo dat een certificaat of diploma (steeds meer) gewaardeerd wordt en noodzakelijk is. Enerzijds voor de trainer zelf die dankzij een opleiding veel beter in staat is om klanten te begeleiden. Anderzijds omdat werkgevers (fitnessclubs) en klanten meer waarde hechten aan een instructeur of trainer met de juiste opleiding en papieren. Vaak zijn ook de verdiensten beter als je een erkend diploma gehaald hebt. Vandaar dat de meeste fitness instructeurs of personal trainers die werkzaam zijn in de fitnessbranche een erkend diploma hebben.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!