Veelgestelde vragen

Kom je er niet helemaal uit? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen die helpen om jouw sportieve droom te verwezenlijken.

Waar moet ik op letten als ik een opleiding kies?

 • Voor welke doelgroep is deze opleiding?
 • Is er voorkennis of een vooropleiding vereist?
 • Op welk niveau is deze opleiding (bijvoorbeeld MBO, HBO of WO niveau)?
 • Wat is de manier van aanbieden van de lesstof (klassikaal, thuisstudie, theorie of praktijk)?
 • Sluit de inhoud aan bij wat je graag zou willen leren?
 • Wat is de status of erkenning van het certificaat of diploma in de praktijk?
 • Wat is de studiebelasting (contacttijd en huiswerk)?
 • Moet er stage worden gelopen?
 • Worden er examens afgenomen aan het einde van de opleiding?

Waar moet ik op letten als ik een opleider kies?

 • Is de opleider erkend door een bevoegde instantie?
 • Op welke leslocaties wordt de opleiding gegeven?
 • Is de leslocatie makkelijk bereikbaar en zijn er parkeerkosten?
 • Hoe waarschijnlijk is het dat de opleiding ook doorgaat op jouw voorkeurslocatie?
 • Hoeveel contacturen worden er aangeboden (vergelijk deze met andere opleiders)
 • Welke docent verzorgd de opleiding en wat zijn haar/zijn kwalificaties?
 • Mag je gemiste lessen inhalen?
 • Is de gecommuniceerde prijs inclusief of exclusief BTW?
 • Zitten de examenkosten bij de prijs inbegrepen?
 • Worden er kosten gerekend voor herexamens?
 • Hoe vaak mag je een herexamen doen?
 • Tot wanneer kan je de opleiding (kosteloos) annuleren?
 • Kan je in termijnen betalen en worden hier extra kosten voor gerekend?
 • Wat is het minimum en maximaal aantal deelnemers aan de opleiding?
 • Kan je vrijstelling krijgen in verband met jouw ervaring, voorkennis of -opleiding?

Kan ik een opleiding volgens als ik nog geen voorkennis of -opleiding heb?

Dit hangt af van de opleiding. Informeer hier dus goed naar. Er zijn soms opleidingen die een bepaald niveau vragen (bijvoorbeeld minimaal HBO niveau) of een bepaalde vooropleiding (bijvoorbeeld Fitnesstrainer A van NL Actief). Fitness-Opleidingen probeert dit per opleiding voor jou in kaart te brengen zodat je weet waar je aan toe bent.

Heb je een erkend diploma nodig om te werken als fitness instructeur of personal trainer?

Het officiële antwoord is nee. Iedereen kan een T-shirt aantrekken met daarop personal trainer om vervolgens een eigen bedrijf te beginnen en klanten te begeleiden. Het beroep fitness instructeur of personal trainer is dus niet gebonden aan een verplicht diploma. In de praktijk werkt het echter wel zo dat een certificaat of diploma (steeds meer) gewaardeerd wordt en noodzakelijk is. Enerzijds voor de trainer zelf die dankzij een opleiding veel beter in staat is om klanten te begeleiden. Anderzijds omdat werkgevers (fitnessclubs) en klanten meer waarde hechten aan een instructeur of trainer met de juiste opleiding en papieren. Vaak zijn ook de verdiensten beter als je een erkend diploma gehaald hebt. Vandaar dat de meeste fitness instructeurs of personal trainers een erkend diploma hebben.

Welke erkenningen zijn er voor instructeurs of trainers?

NL Actief: NL Actief (voorheen Fit!vak) is de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra in Nederland. NL Actief verzorgt zelf geen opleidingen maar ontwikkelt samen met de branche de competentieprofielen en toetsingscriteria. Indien je een opleiding gevolgd hebt erkend door NL Actief kun je je registreren in Fitned. Dit is een nationaal register voor erkende fitness instructeurs.

Europe Active: Europe Active is de Europese fitness- en gezondheidsbranche die als doel heeft om de kwaliteit en professionaliteit van de trainers en dienstverlening binnen de fitness- en gezondheidsbranche te waarborgen. Indien je een opleiding hebt gevolgd erkend door Europe Active kun je je registreren in een speciaal register. Het European Register of Exercise Professionals (EREPS) is een internationaal register voor erkende instructeurs, trainers en docenten die actief zijn binnen de Europese fitness- en gezondheidsbranche.

Op Fitness-Opleidingen.nl wordt per opleiding aangegeven of deze erkend zijn door NL Actief of Europe Active (EREPS).

Wat betekent ‘branche-erkend’?

Sommige opleiders gebruiken het woord branche-erkend. Dit wil zeggen dat de opleider beweert dat de branche (fitnessclubs en andere stakeholders in de fitnesswereld) hun opleiding of certificaat erkennen als waardevol en betrouwbaar. Het woord branche-erkend heeft geen officiële status of erkenning. Het is puur een bewering van de aanbieder van de opleiding. Mogelijk staat een opleiding van een specifieke opleider inderdaad hoog aangeschreven door de fitnessbranche maar voor hetzelfde geld is dit niet het geval. Doe hier dus goed onderzoek naar indien dit aangegeven wordt.

Hoe worden de kosten voor een opleiding weergegeven?

De prijs die wordt weergegeven voor een opleiding is altijd inclusief examenkosten, literatuur en bij eenmalige betaling. Indien je kiest voor betalen in termijnen is de prijs hoger. De prijs wordt inclusief BTW weergegeven. Daarbij aangetekend dat de meeste opleiders BTW zijn vrijgesteld (CRKBO geregistreerd) en dus geen BTW rekenen. Eventuele kortingen of tijdelijke acties worden niet weergegeven. Voor de meest actuele prijs verwijzen wij naar de website van de aanbieder van de opleiding.

Hoe actueel is de informatie op Fitness-Opleidingen.nl?

Fitness-Opleidingen.nl haalt de informatie over de fitnessopleidingen rechtstreeks bij de aanbieders vandaan. Op deze manier kunnen wij een actueel aanbod op onze website presteren. Periodiek zorgen wij voor een update op onze site. Hierdoor kan het zijn dat er op bepaalde aspecten tijdelijk verouderde informatie wordt gepresenteerd.

Waarom staat een bepaalde opleiding of opleider niet op de site?

Het kan voorkomen dat een bepaalde fitnessopleiding of een aanbieder (nog) niet op de site staat. Er is gekozen om in ieder geval de bekendste en meest populaire opleidingen en aanbieders als eerste op de site te plaatsen. Maandelijks vullen wij de site met nieuwe opleidingen of aanbieders. Hou dus vooral de site in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft. Mocht je een opleiding of opleider missen kun je altijd via het contactformulier ons een berichtje sturen.

Waarom is Fitness-Opleidingen.nl opgezet?

Fitness-Opleidingen.nl is opgezet door een aantal fitnessfanaten die al jaren actief zijn in de fitness als beoefenaar of professional en zelf een plek zochten waar op een overzichtelijke en betrouwbare manier informatie te vinden was over fitnessopleidingen. Nederland heeft een enorme grote opleidingsdichtheid. Er zijn heel veel opleidingen verzorgd door vele aanbieders. Toen wij erachter kwamen dat deze niet plek niet bestond is het idee ontstaat om deze plek zelf te creëren met als doel: jou te helpen bij het verwezenlijken van je sportieve droom door het vinden van een passende fitnessopleiding.

Heeft Fitness-Opleidingen.nl een relatie met een aanbieder of opleider?

Nee. Fitness-Opleidingen.nl is volledig neutraal en heeft geen relatie of band met één of meerdere specifieke aanbieders of opleiders. Ons belang is een zo volledig en betrouwbaar mogelijk aanbod te presenteren op onze website. Hiervoor werken we met elke aanbieder of opleider op dezelfde manier samen. Het is uiteindelijk aan de bezoeker van de website om zelf een goede keuze te maken voor een opleiding en een aanbieder.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!