Hieronder tref je meer informatie over de opleiding tot Sportmasseur:
Voor wie
Fitnesstrainers, personal trainers, yoga docenten, Pilates instructeurs, ergotherapeuten en andere sportprofessionals of belangstellenden die zich willen specialiseren in het verzorgen van sportmassage.
Toelating
Er is geen vooropleiding noodzakelijk om te starten met deze opleiding. Houd er wel rekening mee dat je alleen mag deelnemen aan het praktijkexamen als je in het bezit bent van een geldig reanimatiecertificaat.
Inhoud van de opleiding
De inhoud van deze specialisatie verschilt enigszins per opleider. In algemene zin bestaat de inhoud uit de volgende onderdelen:
- Anatomie en fysiologie toepasbaar voor sportmassage
- Functieonderzoek van lichaamsdelen
- Blessurepreventie
- Sportmassage technieken
- Sporthygiëne
- Kwaliteitszorg
Examens
Bij de meeste opleiders wordt er een examen afgenomen volgens de richtlijnen van het NGS. Dit examen bestaat uit een theorie-examen (meerkeuze) en een assessment en portfolio. Om deel te mogen nemen aan de examens moet je over een erkend reanimatiecertificaat beschikken.
Erkenning
De bekendste erkenning voor sportmasseurs is de NGS (Nederlands genootschap voor sportmasseurs). NGS is de grootste brancheorganisatie voor sportmasseurs van Nederland en is daarmee op (inter)nationaal niveau gesprekspartner van de overheid, de nationale sportkoepel NOC*NSF, sportbonden, -verenigingen, organisaties uit de (sport)zorgketen en de wellnessbranche. Bijna alle opleiders kiezen daarom om op te leiden naar een NGS erkend diploma.
Opleidingsroutes
Deze specialisatie wordt verzorgd middels praktijk- en theorielessen op een geschikte locatie waarbij ook massagebanken aanwezig zijn. Een groot deel van de opleiding is praktijk maar ook de theorie heeft een serieuze plek in de opleiding. Sommige opleiders bieden het theoriegedeelte online aan. Vaak wordt er enige zelfstudie tijdens de opleiding gevraagd in de vorm van het bestuderen van theorie en het oefenen van de eigen vaardigheid.