Blog

Het laatste nieuws over fitnessopleidingen vind je hier.

Top 3 populairste opleidingen in 2021:
Medisch Fitness Instructeur staat op de 2e plaats

Image

In 2021 is onze site druk bezocht met bezoekers die geholpen wilden worden om hun sportieve droom te verwezenlijken. Fitness-Opleidingen.nl heeft in kaart gebracht wat de drie populairste opleidingen waren in 2021. Op plaats nummer 2 staat de opleiding Medisch Fitness Trainer. Fysio Physics Academy is één van de opleiders in Nederland die deze opleiding aanbiedt. Fitness-Opleidingen.nl sprak met Karl Noten, fysio/manueeltherapeut, topsportfysiotherapeut en eigenaar van Fysio Physics over de opleiding Medisch Fitness Trainer.

Wat leer je tijdens deze opleiding?
“Onze opleiding is gericht op de nieuwste trend als het gaat om medische fitness: Functionele Fascia Fitness”, aldus Karl Noten. “Waar het 20 jaar geleden ging om functionele training met spierketenoefeningen en 10 jaar geleden over core en stabiliserende oefeningen weten we nu dat het gaat om het verband tussen gewrichten, spieren en bindweefsel. Bindweefsel heet ook wel fascia en is heel belangrijk als het gaat om het verhelpen van pijn bij bewegen”.

“Tijdens de opleiding leren wij onze cursisten over ‘de nieuwe anatomie’ waarin we de rol van fascia en training wordt uitgelegd. Doormiddel van de juiste testen leer je waar problemen zich voordoen en leren wij hoe je fascia losmaakt, verklevingen doorbreekt en de klant leert bewegen in de ‘positieve richting’ met direct meetbaar resultaat. Voor sommige cursisten is dit een behoorlijke shock omdat zij in hun praktijk of fitnessclub nog steeds bezig zijn met functionele training en stabiliserende oefeningen”.

“Er zijn drie cursusdagen en op elke cursusdag wordt er een gewricht behandeld: de rug, schouder en knie. Per gewricht worden de belangrijkste anatomische aspecten behandeld, veel voorkomende problemen, testen en behandelprogramma’s”.


Wie volgen de opleiding zoal?
“Wij zien verschillende soorten cursisten die deze opleiding volgen. Uiteraard zijn dit fysiotherapeuten maar ook personal trainers, sport- en revalidatietrainers. Deze opleiding is voor veel mensen interessant omdat tegenwoordig bijna elke klant wel last heeft van rug, schouder of knie. Niet alleen mensen die inactief zijn hebben klachten. Juist ook (fanatieke) sporters zoals mensen die aan cross fit doen hebben een grote kans op klachten”.

“Een vooropleiding met anatomie, zoals fitness A of fysiotherapie, is noodzakelijk om de opleiding goed te kunnen volgen. Hierdoor beklijft hetgeen we aanleren veel beter en begrijp je het echt. Wij proberen onze cursisten geen trucje aan te leren maar iets wat ze echt snappen”.


Wat voor certificaat ontvang je na het volgen van de opleiding?
“Cursisten ontvangen een certificaat voor deelname. Er worden geen toetsen of examens afgenomen. Fysio Physics is in diverse landen actief in fysiotherapie, revalidatie en training. Deze ervaringen geven wij door in onze lessen. Onze cursisten krijgen kant en klare programma’s mee die ze direct zelf in de praktijk kunnen gebruiken”.


Is de opleiding tot Medisch Fitness Trainer een populaire opleiding bij Fysio Physics?
“Ja. Vroeger waren wij als Fysio Physics in ons aanbod qua opleidingen vooral gericht op de fysiotherapeuten. Tegenwoordig proberen we ook steeds meer opleidingen geschikt te maken voor de allround fitnessprofessional. Wij zien een toenemende interesse van bijvoorbeeld personal trainers of fysieke trainers die voor deze opleiding kiezen. De opleiding wordt twee keer per jaar aangeboden en wordt gehouden op onze opleidingslocatie in IJsselstein. Na deze opleiding kun je de opleiding orthopedische revalidatie volgen. Deze opleiding biedt nog meer verdieping qua kennis, behandelprogramma’s en training. Deze opleiding is niet alleen toegankelijk voor fysiotherapeuten maar ook voor andere fitnessprofessionals”.


Wat zien jullie voor trends betreffende de ontwikkeling van de Medisch Fitness Trainer?
“Wij bieden de Medisch Fitness Trainer opleiding al 30 jaar aan en waren de eerste hiermee in Nederland. Elk jaar wordt onze opleiding herschreven aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen. Zo geven de huidige onderzoeken aan dat stabilisatie- en functionele training effectief zijn bij sportspecifieke training maar niet effectief zijn bij medische fitnesstraining. De nieuwe anatomie gaat niet uit van losse spieren maar de combinatie van bindweefsel, spieren en gewrichten die met elkaar verbonden zijn. Vroeger dacht men dat bindweefsel passief was en spieren actief. Inmiddels weten we dat bindweefsel juist actief is, gladde spiertjes bevat, en dat je met oefeningen bindweefsel soepeler kunt maken en kunt ‘kneden’ in de gewenste richting zodat bewegingen beter verlopen. Dit doen we middels release en re-alignement technieken”.


Wat maakt jullie opleiding tot Medisch Fitness Trainer bijzonder?
“De cursus bestaat uit theorie maar vooral veel praktijk. Cursisten leren programma’s die wetenschappelijk onderbouwd zijn en in onze praktijken dagelijks worden toegepast. Geen losse oefeningen maar totaalprogramma’s met bewezen resultaat. De cursisten moeten in de praktijk bij elkaar de functies van gewrichten verbeteren en klachten verminderen of verhelpen. Dat lukt altijd. Hierdoor ervaren zij direct zelf hoe de oefeningen werken. Wij geven onze cursisten kant en klare – in de praktijk geteste – programma’s mee waardoor ze direct aan de slag kunnen. Wat onze opleiding uniek maakt is dat wij bij al onze opleidingen echte patiënten en bijvoorbeeld (top)sporters uitnodigen op de cursusdag en onze cursisten live laten zien hoe je zo’n klant kan helpen. Echter kun je het niet maken!”

Image

Over Fysio Physics

 Fysio Physics is een internationale organisatie op het gebied van fysiotherapie, revalidatie en opleidingen. Er worden opleidingen gegeven in 12 landen. Wij hebben aan de basis gestaan van vele fitnessopleidingen in Nederland en zijn altijd bezig met vernieuwing. Onze visie op opleiden is dat wij onze cursisten principes aanleren die zij echt begrijpen. Wij leren hen dus geen trucjes aan. In al onze opleidingen komt ons VET-Principe terug, wat wij erg belangrijk vinden: Voeding, Educatie en Training. En waar wij op blijven hameren: anatomie is de basis van ons vak. Hoe meer je je hierin verdiept hoe beter je klanten kunt begeleiden.
Kijk voor meer informatie op www.fysiophysics.nl

Boekentip van Karl Noten

Karl Noten is auteur van 30 boeken over medisch fitness. Zijn boek ArtroFit, gebaseerd op de Fysio Physics 4xT Methode® bij heup- en knieartrose gaat over gezondere gewrichten, minder pijn en beter belastbaar in 12 weken. Het programma bestaat uit een trainings-, voedings- en leefstijlplan. 4xT® ArtroFit is een unieke en in de praktijk bewezen effectieve methode, ontwikkeld door Karl Noten, met zijn team van fysiotherapeuten, artsen en orthopeden.

Image

WIN ACTIE

 Wil jij graag het boek ArtroFit hebben? Doe dan mee met de win actie van Fitness-Opleidingen.nl. Wij verloten één boek onder onze volgers of Facebook en Instagram. Kortom, volg snel onze social media kanalen en maak kans op het winnen van het boek ArtroFit. 
Actie is geldig tot 1-8-2022.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!