Blog

Het laatste nieuws over fitnessopleidingen vind je hier.

Opleiding uitgelicht:
Step Instructeur

Image

Groepslessen in een fitnessclub zijn nog altijd zeer populair. Eén van de workouts die veel wordt aangeboden is steps. Eind jaren ’80 begon Gin Miller met step aerobics omdat zij van haar dokter met behulp van een melkkratje op en neer moest stappen vanwege een knieblessure. Inmiddels is deze workout uitgegroeid tot één van de standaard lessen in een fitnessclub. Fitness-Opleidingen sprak met Bianca Karel, eigenaar van Train the Trainers over de opleiding tot Step Instructeur.

Wat leer je tijdens de opleiding tot Step Instructeur?

“Tijdens de opleiding wordt de cursist geleerd steplessen te ontwerpen op diverse manieren”, aldus Bianca. “Er is veel aandacht voor opbouwmethodieken. Ook worden verschillende thema’s behandeld. Denk daaraan bijvoorbeeld aan SCS- Step Conditioning System (SCS). Dit is niet complexe les met nadruk op conditie en spierversterkende training. Ook leren wij de cursist alles over HIPHOP step en GLADIATOR step. Bij HIPHOP step leren wij de cursist HIPHOP danschoreografie maken waar de step bij betrokken is. GLADIATOR STEP is een onderdeel van het GLADIATOR WORKOUTS training systeem waar bij er wordt gewerkt met supersets of circuittraining, de focus ligt dan op conditioning".

Wie volgen de opleiding tot Step Instructeur zoal?

“Veel zijn onze cursisten zijn groepslesinstructeurs die al lesgeven en er een specialisatie bij willen. We zien ook startende step instructeurs die zich verder willen bekwamen in de diverse opbouwmethoden van een les”.

“De opleiding tot Step Instructeur past ook goed als opvolging van onze opleiding Teaching Skills waar algemene lesgeefvaardigheden voor groepslesinstructeurs worden aangeleerd. Tijdens deze opleiding werken we per cursist aan zijn of haar gewenste richting en laten we ze ook kennis maken met andere groepslesdisciplines dan die waar ze al geïnteresseerd in waren. Op die manier raken ze ook geïnteresseerd in steps en volgen ze hier speciaal de opleiding voor. Dit verhoogt de kennis en vaardigheden van jou als groepslesinstructeur en zorgt ervoor dat je breder inzetbaar bent”.


Wat voor certificaat ontvang je na het volgen van de opleiding?

“Na het voltooien van de opleiding ontvangt de cursist een deelnamecertificaat. Daarnaast is het mogelijk af te toetsen op een examen-dag waarmee men een certificaat van bekwaamheid ontvangt. De kosten voor zo’n examen bedragen €45,00. Examen doen is optioneel bij onze opleidingen. Wij veel cursisten zijn op zoek naar kennis en skills en hebben niet de behoefte af te toetsen. Examen doen heeft echter wel een meerwaarde, naast het certificaat van bekwaamheid. Het is feitelijk een soort extra cursusdag, je krijgt feedback op waar je op dat moment staat en met die laatste punten kun je je nog verder verbeteren. Zelfs al was de kwaliteit goed genoeg om te slagen is er altijd ruimte voor verbetering”.


Wat kun je met de opleiding tot Step Instructeur?

“We zien dat fitnessclubs nog steeds steplessen aanbieden. Sterker nog, er komen weer meer steplessen op de roosters in clubs. Klanten vinden het (nog steeds) een heerlijke training. Daarnaast zien we dat onze cursisten hun geleerde vaardigheden ook toepassen bij andere lessen. Bijvoorbeeld bij HIIT trainingen of bodyshape lessen. In plaats van een hele steples aanbieden is het namelijk ook leuk om met een lesblok van 20 of 30 minuten met de step te werken. De meer conditioning gerichte vormen zijn enorm geschikt voor lessen waar veel mannen in meedoen. Het op en af gaan van een verhoging, de step, geeft namelijk een waanzinnige trainingsimpuls tijdens een les”.

Wat zien jullie voor trends betreffende de ontwikkeling van de opleiding Step Instructeur?

“In Nederland zijn niet of nauwelijks goede stepopleidingen te volgen. Train the Trainers heeft uit idealisme de opleiding tot Step Instructeur altijd in ons aanbod gehouden. Ook omdat we de beste trainers op dit gebied in ons team hebben. De laatste tijd zien we op dit gebied nauwelijks nog vernieuwingen. Wel is er uit Amerika via social media HIPHOP step in beeld gekomen. Een specialisatie die ik 20 jaar geleden al gaf op conventies en events. Die aandacht is super want zo komt steps weer meer in de spotlight en dat is goed voor de les”.


Wat maakt jullie opleiding tot Step Instructeur bijzonder?

"De combinatie van de beste en meest ervaren mastertrainers met tientallen jaren ervaring als presenter maar ook als opleider. De trainers zijn zelf deel geweest van de ontwikkelingen van de uiteindelijke lesstof. Dichter bij de bron komen kan niet als cursist. Daarnaast zijn al onze opleidingen en dus ook onze opleiding tot Step Instructeur altijd up to date gebleven. De afgelopen 20 jaar hebben wij ons enorm gespecialiseerd in groepslessen met een vaste kern van instructeurs en docenten. Vandaar dat onze opleidingen op groepslesgebied ongeëvenaard zijn in Europa".

Image

Over Train the Trainers

Train the Trainers is ooit ontstaan uit de behoefte opleidingen aan te bieden die geen verspilling van tijd zijn. Bij veel opleidingen heb je achteraf het idee “het had wel X uur/ X dagen korter gekund” omdat je er zodra je ervaring hebt achter komt dat veel van de lesstof niet gebruikt wordt in de praktijk. Ter illustratie, bij de meeste fitnessopleidingen besteed je een dag of meer aan testen terwijl dat in de praktijk het amper gebruikt wordt. En zowel dan zijn er op de club specifieke testen aanwezig met eigen meetapparatuur. Het praktisch maken van theoretische kennis is goud waard, hoe voelt iets? Daarbij geloven wij dat instructeurs in staat moeten zijn zich in te leven in de klant, die meestal minder intrinsiek gemotiveerd is dan jij als trainer.

Kijk voor meer informatie op www.trainthetrainers.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!