Blog

Het laatste nieuws over fitnessopleidingen vind je hier.

Top 3 populairste opleidingen in 2021:
Indoor Cycling Instructeur staat op de 3e plaats

Image

In 2021 is onze site druk bezocht met bezoekers die geholpen wilden worden om hun sportieve droom te verwezenlijken. Fitness-Opleidingen.nl heeft in kaart gebracht wat de drie populairste opleidingen waren in 2021. Op plaats nummer 3 staat de opleiding Indoor Cycling Instructeur. Train the Trainers is één van de opleiders die deze opleiding aanbiedt. Fitness-Opleidingen.nl sprak met Bianca Karel, eigenaresse van Train the Trainers over de opleiding Indoor Cycling Instructeur.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

“Tijdens de opleiding leer je hoe je indoor cycling lessen verzorgd voor zowel beginnende als ervaren klanten. Dit begint bij hoe je een groep ontvangt en hoe je aandacht geeft aan elke deelnemer. Dit vinden wij erg belangrijk bij Train the Trainers”, geeft Bianca aan.

“Uiteraard besteden wij aandacht aan fietsafstelling en -techniek. De nadruk bij onze opleiding ligt vooral bij het geven van instructie in begrijpelijke taal. En dit vooral op een coachende manier doen. Soms zien we dat instructeurs veel tijd besteden aan het geven van een uitgebreide instructie. Wij leren instructeurs om vooral te coachen. Dus zet iemand maar op een fiets en laat iemand fietsen. Kijk vervolgens wat je ziet en ga hier op coachen. Wellicht doet een klant al 60% van wat jij wil vertellen direct goed. Dan hoef jij alleen nog maar op de andere 40% te coachen”.

“Andere zaken die bij de opleiding aan bod komen zijn het maken van trainingsprogramma’s en het goed inzetten van muziek. Wij proberen hierin onze cursisten te leren hoe je structuur kan bieden en kan zorgen voor de juiste opbouw van de les. Hoe ga je om met de intensiteit van de les en let je op verschillende trainingszones. Dus niet alleen bezig zijn met toffe liedjes uitzoeken maar ook goed nadenken over de invulling van de les. Hierbij hebben wij ook specifieke aandacht voor differentiëren. Je kunt namelijk zomaar in één les een beginner en een atleet hebben. Voor beiden moet het een leuke les zijn waarbij ze de juiste belasting ervaren”.

Wie volgen de opleiding zoal?

“Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze opleiding. Veel van onze cursisten doen zelf fanatiek aan indoor cycling. Op deze manier krijgen ze interesse om zelf instructeur te worden of worden ze door de fitnessclub gevraagd om instructeur te worden. Soms hebben ze al een uurtje ingevallen en merken ze dat het toch wel handig is om een opleiding te volgen. Daarnaast hebben we ook meer ervaren instructeurs die behoefte hebben om weer geïnspireerd te worden en op zoek zijn naar verfrissing. Bij ons krijgen ze dan weer een boost aan inspiratie, kennis en vaardigheden”.

Wat voor certificaat ontvang je na het volgen van de opleiding?

“Na het volgen van de opleiding ontvangen de deelnemers een deelnamecertificaat. Voor sommige fitnessclubs is die voldoende om aan de slag te gaan als indoor cycling instructeur. Daarnaast kun je ook deelnemen aan een examendag bij Train the Trainers. Deze wordt ongeveer vier keer per jaar georganiseerd. Indien je het examen haalt ontvang je een certificaat van bekwaamheid. Zo’n 60% van de deelnemers kiest er voor om deel te nemen aan het examen”.

“Eigenlijk is zo’n examendag een derde cursusdag waarin instructeurs goede feedback krijgen op hun handelen wat goed is voor hun ontwikkeling. Daarnaast zien ze hun mede cursisten weer en leren ze nieuwe instructeurs kennen. Vaak worden er op die dag ook muziek en lessen uitgewisseld. Na het volgen van de opleiding kunnen instructeurs bij ons ook workshops volgen. Hierin behandelen we de laatste ontwikkelingen op het gebied van indoor cycling”.

Is de opleiding tot indoor cycling instructeur een populaire opleiding bij Train the Trainers?

“Indoor cycling instructeur staat zeker in de top 3 bij Train the Trainers. Deze opleiding is eigenlijk altijd standaard populair geweest sinds het begin van indoor cycling. We zagen door corona wel even een dipje qua aantal aanmeldingen maar dit trekt nu weer aan”.

“Indoor cycling is één van de meest constante groepslessen in de fitnessbranche. Waarom? Fietsen kan iedereen in Nederland! Het is dus een laagdrempelige sport. Daarnaast is het mogelijk om met verschillende niveau’s in één les te zitten. Een brede groep mensen kan hierdoor ook instructeur worden waardoor dit altijd wel een populaire opleiding is”.

Wat zien jullie voor trends betreffende de ontwikkeling van de Indoor Cycling Instructeur?

“Vroeger zagen we dat indoor cycling marathons nogal populair waren. Wat we nu zien is dat ‘ROCYCLE of ‘soul cycle’ in opkomst is. Hier zit vooral meer entertainment in, live DJ’s, lichtshow, combinaties met andere oefeningen. Ook ‘immersive’ cycle zalen met grote schermen waarop alle deelnemers hun scores kunnen zien en via een app connected zijn. Allemaal zaken die voor meer beleving moeten zorgen. Dit is niet iets waar Train the Trainer zich op richt. Voor ons is fietsen gewoon fietsen. Met de juiste techniek en houding. Aan de andere kant, als dit ervoor zorgt dat meer mensen gaan sporten is dit natuurlijk alleen maar een goede zaak”.

Wat maakt jullie opleiding tot Indoor Cycling Instructeur bijzonder?

“Train the Tainers is in staat om je te leren hoe een les op een simpele en begrijpbare manier te verzorgen. Het maakt dan eigenlijk niet uit welke muziek je hierbij draait. Je leert voor elke doelgroep een passende en leuke les te verzorgen. Belangrijk hierbij is dat wij veel aandacht besteden hoe je mensen echt kunt bereiken, kunt raken doormiddel van goede coaching. Onze docenten zijn zeker geen informatieoverdragers maar ervaringsdeskundigen die mee hebben ontwikkeld aan de opleiding. Dankzij deze ervaring leren wij onze cursisten hoe ze hun klanten echt in de spotlight kunnen zetten”.

Image

Over Train the Trainers

Train the Trainers is ooit ontstaan uit de behoefte opleidingen aan te bieden die geen verspilling van tijd zijn. Bij veel opleidingen heb je achteraf het idee “het had wel X uur/ X dagen korter gekund” omdat je er, zodra je ervaring hebt achter komt dat veel van de lesstof niet gebruikt wordt in de praktijk. Ter illustratie, bij de meeste fitnessopleidingen besteed je een dag of meer aan testen terwijl dat in de praktijk het amper gebruikt wordt. En zowel, dan zijn er op de club specifieke testen aanwezig met eigen meetapparatuur. Het praktisch maken van theoretische kennis is goud waard, hoe voelt iets? Daarbij geloven wij dat instructeurs in staat moeten zijn zich in te leven in de klant, die meestal minder intrinsiek gemotiveerd is dan jij als trainer.
Kijk voor meer informatie op www.trainthetrainers.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!