Blog

Het laatste nieuws over fitnessopleidingen vind je hier.

Fitness-Opleidingen.nl sprak met Ivo Swanink, eigenaar van Sportflow Academy, over de impact van Corona op het aanbieden van fitnessopleidingen.

Hoe is Sportflow Academy omgegaan met de lockdown door het coronavirus?

Zodra de lock-down in ging kwam het besef dat we het verzorgen van onze lessen moesten veranderen. We hadden diverse cursussen lopen en moesten toen direct schakelen. We zijn direct op zoek gegaan naar oplossingen. Veel lesstof konden we gelukkig online aanbieden. Enkele praktijkonderdelen hebben we moeten doorschuiven tot na 1 juli. Ons streven was om alle gemiste praktijklessen voor 1 september in te halen en dat is gelukkig gelukt.

Hoe reageerde de cursisten op deze veranderingen?

Wij kwamen er al snel achter dat aan meerdere mensen tegelijk online lesgeven zo zijn beperkingen had. Sportflow Academy heeft er daarom voor gekomen om 1 op 1 lessen te verzorgen van maximaal 1,5 uur. Onze cursisten vonden dit een hele fijne oplossing en waren hier zeer tevreden over. Alle cursisten zijn middels deze vorm van online onderwijs geslaagd voor hun theorie-examens.

Was dat niet een hele dure oplossingen om al je cursisten 1 op 1 les te geven?

Vanuit de commerciële gedachte was het wellicht niet de beste keuze. Echter, Sportflow Academy staat voor kleinschaligheid en kwaliteit dus wat ons betreft was dit daarom de beste manier om de opleidingen aan te bieden. Sportflow Academy is geen grote opleider met honderden cursisten tegelijk. Daarom konden we dit qua capaciteit ook realiseren. Daarnaast stonden onze andere activiteiten door de lock down op een laag pitje dus hebben we zo onze tijd goed kunnen besteden.

Is 1 op 1 lessen iets wat Sportflow Academy blijft aanbieden?

Ja dit is wel de bedoeling. Wij zijn van plan om dit als extra mogelijkheid aan te bieden. Uiteraard zal hier wel een reëel prijskaartje aanhangen. We kunnen deze service niet voor de reguliere tarieven blijven aanbieden. Wij willen met deze 1 op 1 lessen ook echt iets extra’s bieden aan de cursisten. Dit doen wij middels het Personal Education Plan (PEP). Hierbij leveren wij maatwerk inzake het profiel van de cursist en begeleiden wij de cursist ook intensief tijdens de stage en hun werkzaamheden. Deze vorm van onderwijs biedt Sportflow Academy ook de mogelijkheid om cursisten vanuit heel Nederland (of daarbuiten) aan te trekken.

Welke kansen en trends ziet Sportflow Academy voor fitnessprofessionals en fitnesscentra?

Doordat de mensen nog bewuster gaan worden van een goede gezondheid liggen er veel kansen voor fitnessprofessionals en met name de personal trainers. Mensen zijn bereid meer te betalen voor een betere gezondheid en begeleiding daarin. Voor de fitnesscentra is het essentieel om te anticiperen op de huidige coronamaatregelen om zo omzet te blijven genereren. Sportflow Academy helpt hierbij door diverse modules aan gaan bieden omtrent Bootcamp en Outdoor Training.

Daarnaast is het belangrijk dat fitnesscentra en fitnessprofessionals blijvend aandacht kunnen geven aan professionaliseren. Ons voornemen is dan ook om de komende periode gewoon onze opleidingen aan te bieden en ongeacht het aantal inschrijven de geplande cursussen door te laten gaan.

Over Sportflow Academy:

SportFlow Academy is opgericht in maart 2014 te Almere. Docenten van Sportflow Academy werken - naast hun docentschap - als trainers en fysiotherapeuten. Op deze manier nemen zij een hoop praktijkervaring mee naar de lessen. Sportflow Academy richt zich veel op de praktijk en probeert cursisten zoveel mogelijk bruikbare kennis mee te geven. Sportflow Academy onderscheidt zich van andere aanbieders door met een maximum van 12 cursisten per groep te werken. "Wij willen geen productiewerk afleveren maar kwaliteit en vakwerk", aldus Ivo Swanink. 
Meer informatie over Sportflow Academy is te vinden op https://www.sportflow.nl/opleidingen

Fitness-Opleidingen.nl sprak met Chi Lueng Chiu, eigenaar van Chivo, over de impact van Corona op het aanbieden van fitnessopleidingen.

Hoe is Chivo omgegaan met de lockdown door het coronavirus?

“In de eerste week van maart, ruim een week voor de lockdown, besloten we de fysieke lessen af te lasten. Dit omdat we als docenten geen risicofactor wilden zijn voor onze cliënten. Veel van onze docenten werken in de praktijk met de kwetsbare populatie. Wij wilden voorkomen dat deze kwetsbare populatie besmet zou worden. Na dit besluit hebben we een bericht doen uitgaan naar onze (oud)studenten en hen geadviseerd om hier in hun eigen trainingen ook op te letten. Dat advies bleek dus niet uit de lucht gegrepen te zijn gezien een week later de Nederlandse overheid besloot om een lockdown aan te kondigen”.

Wat betekende dit voor de lessen van Chivo?

“De dag na de aankondiging dat we de fysieke lessen zouden staken hebben we direct geschakeld naar onderwijs op afstand. We hebben onze lesduur van 5 uur teruggebracht naar 3 uur en we verdubbelen het aantal contactdagen”.

“Het is ons gelukt om veel praktijklessen ook online aan te kunnen bieden. Coachingsvaardigheden en queuen is ook prima online aan te leren. Praktijklessen die echt fysiek moesten plaatsvinden hebben we opgeschort en op een later moment aangeboden”.

Hoe reageerden de cursisten van Chivo op dit besluit?

“Chivo heeft een trouwe achterban van zo’n 250 trainers waar wij dankzij ons permanente educatie programma nauw contact mee hebben. Toen wij besloten hadden om onze fysieke lessen niet meer te verzorgen hebben we direct met een groep studenten contact gezocht om met hen te bespreken hoe ons onderwijs tijdens de lockdown te verzorgen. Dit overleg heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van onze cursisten begrip had voor ons besluit en de oplossingen”. 

Verliep het online lesgeven direct goed?

“Wij hebben gekozen om onze online lessen via Zoom te verzorgen. In het begin kregen we wel wat vragen van cursisten over de veiligheid van dit systeem gezien de berichtgeven in de media. Echter, Zoom biedt veel goede mogelijkheden om onderwijs op afstand te verzorgen en onze ervaringen qua veiligheid zijn goed”.

Zijn er aspecten uit deze coronaperiode die Chivo geleerd heeft of op structurele basis gaat inzetten?

“Op dit moment is Chivo aan het verhuizen naar een nieuwe locatie met 5 klaslokalen en een indoor en outdoor praktijkruimte. Deze accommodatie richten we helemaal ‘coronaproof’ in. Zo hebben we een nieuw actief luchtverversingssysteem en zijn we overgegaan op 1-persoonsbureau’s waarmee we de afstand kunnen bewaren”.

“Cursisten die thuis moeten blijven omdat ze ziek zijn of klachten hebben kunnen de lessen in real-time op afstand volgen. Op de achterwand van het lokaal staat een groot scherm met een webcam. De cursisten zitten dus echt in de klas. Dankzij een goede microfoon is het mogelijk om zelfs op afstand een interactie aan te gaan met medecursisten of de docent”.

“Wij verwachten dat ook na corona er cursisten zullen zijn die het prettig vinden om op deze manier ons onderwijs te volgen. Bijvoorbeeld omdat ze ver weg wonen”.

Welke kansen en trends zijn er voor fitnessprofessionals en fitnesscentra?

“Leefstijl en fitheid hebben een beperkt aandeel in beschermen tegen corona. Het is belangrijk dat personal trainers en fitnessclubs beseffen dat niet alleen de risicogroep het coronavirus kan krijgen maar ook gezonde en fitte mensen. Afstand houden blijft dus belangrijk als trainer ten opzichte van een klant. Chivo besteedt daarom extra aandacht aan coachen op afstand. Hoe kun je een klant corrigeren of instrueren terwijl je deze niet kan aanraken? Hoe beter je deze vaardigheid beheerst hoe beter het resultaat en dus hoe groter het succes van de personal trainer”. 

“Het online coachen van klanten was al een trend maar krijgt een boost door corona. Hierbij is het belangrijk dat een personal trainer zich realiseert dat het echte succes niet ligt in dat ene uurtje (online) training. Chivo leert zijn cursisten dat het om '360 Personal Training gaat. Klanten hebben ook een leven ‘outside the gym’. En juist daar is het verschil te maken. Alleen door echt contact te maken met een klant (online of fysiek) ben je in staat  om mensen nieuw gedrag aan te leren dat ze vol kunnen houden”.

Over Chivo:

Chivo is in 2004 opgericht om te informeren over vitaliteit, leefstijl en fitness. In 2009 is Chivo begonnen met het aanbieden van personal trainer opleidingen. Oud-studenten waarderen in Chivo vooral dat Chivo actuele wetenschappelijke inzichten op een begrijpelijke en toepasbare manier vertaalt naar de praktijk.
Meer informatie over Chivo is te vinden op www.chivo.nl

Fitness-Opleidingen.nl sprak met John van Heel, eigenaar van EFAA opleidingen, over de impact van Corona op het aanbieden van fitnessopleidingen.

Hoe is EFAA opleidingen omgegaan met de lockdown door het coronavirus?

“Vanaf het moment van de lockdown zijn we meteen, samen met NL Actief, gaan kijken hoe we toch de opleidingen kwalitatief door konden blijven zetten en hoe de examens door konden blijven gaan. NL Actief coördineert en houdt toezicht op de kwaliteit van de examens van de fitnesstrainer A en B opleiding in Nederland. In samenspraak met NL Actief en andere opleiders zijn er afspraken gemaakt hoe de examens op een kwalitatieve manier alsnog konden worden afgenomen. Zo konden theorie-examens online worden afgenomen en zijn praktijkexamens opgenomen op video. Vanwege de sluiting van de fitnesscentra zijn ook de portfolio deelopdrachten aangepast”.

Konden alle opleidingen doorgaan?

“Sommige opleidingen zijn uitgesteld in afwachting van versoepelingen. Dit zijn met name de praktijkgerichte opleidingen waarbij het echt noodzakelijk is om in een ruimte met goede praktijkfaciliteiten de lessen te verzorgen. Waar mogelijk hebben we meer online lessen, e-learning en webinars ingezet waardoor de studenten in ieder wel konden starten of doorgaan met de opleiding”.

De fitnessbranche heeft flink gelobbyd om de fitnesscentra open te krijgen. Welke rol heeft EFAA hier in gespeeld?

“EFAA heeft als kennispartner wekelijks, via Zoomoverleg, contact gehouden met NL Actief die namens de fitnessbranche met o.a. het ministerie en het RIVM in gesprek was. In deze gesprekken werd er gesproken wat er in de markt speelde, wat er nodig was om weer open te gaan, welke problemen ondernemers tegenkwamen en het protocol voor de branche”.

“De gevolgen van de lockdown heeft EFAA ook financieel economisch gevoeld. Door het opschorten van opleidingen hebben sommige studenten die zich hadden ingeschreven de opleiding geannuleerd. Dat waren er gelukkig maar een paar, meer dan 95% is gewoon door kunnen gaan. Wij waren echter wel erg blij dat de fitnesscentra weer open mochten en dat we de opleidingen weer door konden zetten. We hebben in de zomer zoveel mogelijk uitgestelde opleidingen of opleidingsdagen alsnog aangeboden aan onze studenten, zodat de examendata zoveel als mogelijk konden blijven staan”.

Zijn er aspecten uit deze coronaperiode die EFAA geleerd heeft of op structurele basis gaat inzetten?

“Qua manier van opleiden zijn er niet echt nieuwe dingen bijgekomen. EFAA werkte al met webinars, online training en e-learning. Wel zie je de behoefte hieraan toenemen en wordt hier dus meer gebruik van gemaakt. Of deze toename zal aanblijven moet de toekomst uitwijzen”.

“Wat zeker een blijvertje is zijn de online overleggen.  Niet alleen met partijen als NL Actief of collega opleiders maar zeker ook internationaal is gebleken dat hierin een hoop mogelijk is en dat het zaken een stuk makkelijker maakt”.

Welke kansen en trends zijn er voor fitnessprofessionals en fitnesscentra?

“Het coronavirus en de gevolgen hier van heeft inzetten op preventie en leefstijlverbetering sterker op de agenda gezet. De markt ontwikkelt zich al een aantal jaren in de richting van meer preventie en leefstijl als medicijn. Deze periode heeft dat zeker versneld. Vanuit NL Actief worden er ook steeds meer preventieprogramma’s ontwikkeld, zoals die van diabetes, overgewicht en obesitas en nu in ontwikkeling: het protocol voor mensen met reuma. Op steeds meer plaatsen zien we de connectie tussen sport- en preventiecentra en de regionale zorgsector. Zo wordt fitness steeds belangrijker in de gezondheidszorg.”

"Personal training staat ook nog maar in de kinderschoenen in Nederland en zal nog enorm ontwikkelen. Gezien de ontwikkelingen op gebied van preventie en leefstijl zie je ook dat personal trainers steeds meer leefstijladviseur en leefstijlcoach worden. Het is ook een ideale combinatie om mensen te trainen en ze te helpen gezonder te leven”.

Over EFAA opleidingen

EFAA opleidingen geeft sinds 1988 opleidingen in o.a. NL Actief erkend fitnesstrainer, EU en internationaal erkend NASM Personal Trainer en Leefstijlcoach. Verder biedt EFAA veel specialisaties zoals EMS, UWF Kickboxing, Yogirya, Running instructeur, voeding, NirvanaFitness en meer. EFAA staat voor je onderscheiden als professional en een duurzame bijdrage leveren aan de leefstijl en gezondheid van mensen.
Meer informatie over EFAA opleidingen is te vinden op www.efaa.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van fitnessopleidingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!